Cardinalis

JM bygger om bergrummet vid Liljeholmskajen till parkeringsgarage som ska rymma 1022 parkeringsplatser för bilar och 29 MC-platser. Bergrummet, som tidigare använts av Vin & Sprit AB för förvaring, har en bruttoyta på cirka 40 000 kvadratmeter. Infarten till Bergrumsgaraget kommer gå genom Berghus 2 och vara färdigställd under 2015.

jm-entreprenad-ab

Om projektet

1995 beslutade EU-kommissionens att Vin & Sprits monopol på import, export, tillverkning och partihandel skulle avvecklas. Samtidigt upphörde Systembolagets ensamrätt på försäljning till restauranger. Det enda monopolet som finns kvar idag är Systembolagets monopol på detaljhandel. 1998 köpte JM anläggningen i Årstadal av Vin & Sprit då den blivit inaktuell för verksamheten. Efter köpet hyrdes lokalerna ut i ett antal år till bland annat inomhussport i form av innebandy. 2008 revs Vin & Sprits stora byggnad på Liljeholmskajen och materialet återvanns som betongkross till vägbeläggning. Kajen skulle nu ge plats för bostäder. 2011 började JM rivning- & röjningsarbetet i bergrummen. Detta innefattade bl.a. norra Europas största asbestsanering då eternitplattorna i innertaket togs ned. 4 800 ton asbestkontaminerat material bortforslades. Årskvoten i hela Sverige ligger på 6 000 ton/år.

2012 vidgades tunnelrören på sina ställen och en ny tunnel byggdes mellan bergrum A och B. Bredare infart till bergrum E skapades för dubbelriktad trafik. Förstärkning utfördes på bergväggar med sprutbetong.

Från och med första november 2015 står Q-Park för driften av Bergrumsgaraget och den 11 januari 2016 öppnas garaget för allmänheten. Bergrumsgaraget har 47 000 kvm golvyta (7 internationella fotbollsplaner) med 1022 parkeringsplatser för bilar och 29 för MC.

Fakta om projektet

Βyggbolag
JM

Påbörjades – Tillträde
AUG 2013 – JAN 2016

Område
LILJEHOLMSKAJEN

Boendeform
Garaget

Platser
1022 parkeringsplatser och 29 MC-platser

Kommun
STOCKHOLM

appsymbol_bergrumsgaraget_pink_512px

extern länk...

Våra tjänster i projektet

  Byggstädning
  Fönsterputsning
  Bodstädning
  Grovstädning